Hvornår skal du have takograf monteret?

Som udgangspunkt skal der være installeret fartskriver i lastbiler og busser med og uden påhængsvogn/sættevogn, hvor totalvægten er mere end 3.500 kg.

Hvad betyder det i din hverdag?

Du skal gå efter den maksimalt tilladte vægt på køretøjet, inkl. påhæng. Hvis dette tilsammen overstiger de 3.500 kg. skal du have installeret en takograf.

Hvorfor skal man have installeret en takograf?

Kort fortalt, skal du have installeret en takograf for at du er sikret gode og kontrollerede arbejdsforhold, samt være med til at forbedre trafiksikkerheden – og hvem vil ikke gerne være med til at skabe gode arbejdsforhold og sikkerhed på vejen?

Derudover giver de fælles takograf-regler et fair konkurrenceforhold mellem danske og udenlandske chauffører, vognmænd og transportvirksomheder. Alle EU-lande har den samme fartskriver-forordning, hvor der forekommer samme regelmæssig indkaldelse til virksomhedskontrol og vejinspektion. Når alle lande skal rapportere til EU-kommissionen, kan der vurderes landene imellem om der har været nok kontrol. De fælles regler er med til at skabe en fair konkurrence inden for transportbranchen.

Hvornår er du fritaget fra takograf, køre- og hviletidsreglerne?

Der er en række undtagelser fra køre- og hviletidsreglerne som gør, at du ikke skal have installeret en takograf – har du et køretøj der har en totalvægt mellem 3.500-7.500 kg. kan du i visse tilfælde være fritaget fra takograf og køre hviletidsreglerne. Vi har samlet fritagelserne, hvilke du kan læse ved at trykke på linket nedenfor.

NB! Du skal til enhver tid kunne vise hvorfor du er undtaget når du bliver indkaldt til virksomhedskontrol. Du er således ikke fritaget fra at registrere hvorfor du er fritaget og hvem der er chauffør på den fritaget kørsel.

Takograf når du lejer køretøjer

Lejer du et køretøj der er lovpligtigt installeret med en takograf (fx fartskriver i varebil) er det dit ansvar som lejer at sørge for at dit virksomhedskort er registreret/låst-ind i takografen. Hvis dette ikke er gjort, vil du ikke kunne registrere og opbevare data korrekt. 
NB! Husk altid ”lås-ud”-funktionen når du er færdig med køretøjet.